Agritusrismo in Toscane

Bekijk agriturismo's in Toscane
Agritusrismo in Toscane

Italië is een vakantieland die vele Nederlanders weten te vinden. Het is een oud land met een erg rijke historie, een schitterende natuur en een heerlijk klimaat. Wat je ook op vakantie wilt doen, of je nu enkel een zon- en strandvakantie wilt of juist cultuur wilt ontdekken, in Italië is dit allemaal mogelijk. Een van de mooiste streken van Italië is de Toscane. Daarnaast stimuleert de streek Toscane het zogenaamde agritoerisme, ook wel agriturismo in het Italiaans genoemd. 

De Toscane

In het noorden van Italië, gelegen aan de Tyrreense Zee ligt de Italiaanse regio Toscane. Doordat de regio profiteert van de zachte zeelucht, heerst er zomers een warm klimaat en in de winter een mild klimaat. Toscane wordt door de prachtige natuur dan ook wel gezien als één van de mooiste streken van Italië. Hierdoor heeft Toscane maar liefst 120 natuurreservaten. Ook kent Toscane enkele wereldberoemde en oude steden, zoals de hoofdstad van de regio, Florence, Pisa en Siena. De regio staat ook bekend om de vele wijngaarden en wijnhuizen, doordat het de beste wijnstreek van Italië is. Enkele bijzondere Italiaanse topwijnen komen dan ook uit de Toscane, zoals Bolgheri. De Italiaanse overheid probeert agritoerisme te stimuleren en vooral de Toscane overheid doet er alles aan om zoveel mogelijk toeristen te betrekken bij agriturismo.

Wat is agriturismo?

Wanneer we het over agritoerisme in Italië hebben dan spreken over agriturismo. Agriturismo zijn boerderijen, die zich primair bezig houden met landbouw en zich daarnaast ook bezig houden met toerisme. Toeristen kunnen dan overnachten in de boerderij of in appartementen op het terrein. Zo maakt men kennis met de Italiaanse agrarische cultuur en kan men in sommige gevallen zelfs meehelpen. Veel boeren in de Toscane produceren wijnen, olijfolie of kaas en dit wordt dan ook veelal ingezet voor de toeristen die dan ook met traditionele en lokale Italiaanse producten in aanraking komen.

Agriturismo glamping Toscane Italie

(Afb. Camping Agriturismo Eucaliptus, Bolgheri)

Soorten agriturismo

Voor een verblijf hoef je niet meer op zoek naar een hotel. De verschillende soorten agriturismo locaties schieten als paddenstoelen uit de grond en de Toscane mag dan ook wel een voortrekkersrol op het gebied van agriturismo bedeeld worden. Agriturismo uitproberen is hier dan ook zeer interessant. De kwaliteit en de mate van luxe van de betreffende locaties verschilt soms wel. Er zijn eenvoudige boerderijen, waar je een eenvoudige bed & breakfast service kunt verwachten, tot uitermate luxe landhuizen of villa’s die zeker niet onderdoen voor een luxe hotel. Er zijn locaties, waarbij je verblijft in aparte, speciaal voor toeristen opgezette bungalows, glampings of appartementen of waar zelfs een zwembad aanwezig is of een apart restaurant. Een belangrijk kenmerk van agriturismo is dat je kunt kennismaken met de lokale agrarische cultuur. Je kunt zien hoe wijn verbouwd wordt of olijven geplukt worden en vaak kun je tijdens het ontbijt en diner genieten van de eigen verbouwde producten.

Zwembad agriturismo glamping Toscane

(Afb. Zwembad Camping Agriturismo Eucaliptus, Bolgheri)

Met de auto

Omdat agriturismo locaties vooral op het platteland te vinden zijn is het meestal wel noodzakelijk om in het bezit te zijn van een auto. Je rijdt dan door het fraaie, afgelegen en niet toeristische platteland naar de locatie waar je verblijft. Veel mensen gaan ook met de auto op vakantie naar Italië en als je met het vliegtuig aankomt dan is een auto huren ook vrij gemakkelijk.

Deel dit bericht

Ja? Is Italie jouw bestemming?
Bekijk agriturismo's in Toscane