Parma, beroemd om zijn parmaham en parmazaanse kaas

Bekijk accommodaties in Italie
Parma, beroemd om zijn parmaham en parmazaanse kaas

Als er één land is waar eten en drinken een ongelooflijk belangrijke rol speelt, is het Italië. Er is zelfs sprake van een heuse Food Valley in het land. In het hart van deze streek ligt Parma, een bijzondere stad waar ontzettend veel te zien en te beleven valt. Parma prikkelt de overigens alle zintuigen. Ook de smaakpapillen komen hier namelijk helemaal aan hun trekken dankzij de vele lokale specialiteiten.

Wereldberoemde keuken

Al in het verre verleden, was de keuken van Parma wereldberoemd. Marie Louise, de echtgenote van Napoleon en hertogin van Habsburg regeerde hier vanaf 1816 en gebruikte de verschillende streekproducten uit Parma om de het niveau van haar eigen hofkeuken te verhogen. Daarbij werden specialiteiten als Parmigiano Reggiano en Parma ham gebruikt. Overigens is natuurlijk ook de Parmezaanse kaas wereldberoemd geworden. Deze drie specialiteiten behoren ook vandaag de dag nog tot de meest geëxporteerde voedingsproducten van het land. De inwoners van Parma zijn er dan ook ongelooflijk trots op en beschermen de gerechten als cultureel erfgoed.

Prosciutto di Parma

De officieel Italiaanse benaming voor Parmaham is Prosciutto di Parma. Dit is ham uit de provincie Parma en dus niet perse uit de stad zelf. De ham mag enkel zo genoemd worden wanneer het gemaakt is van een varken die geboren is in deze provincie. Het zijn zelfs speciaal gefokte varkens van slechts drie verschillende rassen: Landrace, Duroc en Large White. Deze varkens kennen een speciale behandeling tijdens hun leven. Zo krijgen ze enkel kwaliteitsvoer. Ook moeten ze minimaal 9 maanden geleefd hebben en minstens 150 kilo wegen voordat ze geslacht worden. Ook is er een specifieke bereiding nodig voor de parmaham. Na het slachten wordt het vlees gezout om het vervolgens zo'n 70 dagen te laten rusten. Daarna worden de hammen gewassen met water om ze vervolgens weer drie maanden te laten drogen. Na deze drie maanden wordt de ham ingevet om uitdroging van de zachte delen van de ham te voorkomen. Dit gebeurt overigens met de hand. Na dit invetten wordt het vlees nogmaals enkele maanden gedroogd. In totaal dient de ham minimaal een jaar te drogen. Na een definitieve keuring wordt de vijfpuntige Hertogelijke kroon in de ham gebrand. Daardoor weet je dat het officiële Parmaham is.

Parmezaans kaas

Nog zo'n specialiteit uit deze streek. Parmezaanse kaas heeft een zeer specifieke smaak waardoor deze snel te herkennen is. De kaas is vrij pittig. Dat komt met name doordat de kaas minimaal twaalf maanden gerijpt wordt. Dat is erg lang in vergelijking met andere kazen. Die twaalf maanden is overigens echt een minimum. De perfecte Parmezaanse kaas moet volgens de kenners namelijk tussen de 20 en 24 maanden rijpen. Hier is zelfs een naam voor ontstaan: de Parmigiano Reggiano. Door deze lange rijping krijgt de kaas een zeer krachtige en pittige smaak. Ook de zoute smaak valt veel mensen op. Dat komt dan weer doordat Parmezaans kaas gedurende het proces zo'n twintig dagen in zout pekelwater wordt gelegd. De zout uit het water wordt gedurende deze periode opgenomen in de kaas.

Deel dit bericht

Gerelateerd

Ja? Is Italie jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Italie