Piemonte, meer dan truffels en wijn

Bekijk accommodaties in Italie
Piemonte, meer dan truffels en wijn

Alhoewel het gebied in schoonheid beslist niet onder doet voor de Toscane, is Piemonte veel minder bekend. De aan de Alpen grenzende provincie ligt in het uiterste noordwesten van Italië en grenst zowel aan Frankrijk als Zwitserland. Piemonte behoort tot de meest welvarende regio’s van het land, met Turijn als provinciehoofdstad. Turijn is een oude koninklijke stad, boordevol interessante bezienswaardigheden, musea en uitstekende restaurants. Als bezoeker van de stad kun je een speciale kaart kopen, waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en die je toegang verschaft tot bepaalde bezienswaardigheden en musea. Bezienswaardigheden zoals de Basilica di Superga en de Mole Antonella bezoek je het best bij helder weer, omdat het adembenemende uitzicht over de omgeving de voornaamste attractie is.

Fietsen, wandelen en trekking

Ten zuiden van Turijn is het heerlijk wandelen door eikenbossen, wijngaarden en pittoreske dorpjes. Je kan er zowel in georganiseerd verband, als op eigen gelegenheid dagwandelingen en fietstochten maken. Er zijn meerdere routes verkrijgbaar via reisbureaus die je met een gps kunt volgen, maar ook met Wikiloc kom je een heel eind. Voor een actieve vakantie met meerdere dagen hiken of trekken, zijn de Nationale parken Gran Paradiso en Dei Ciciu de ideale bestemming. Beiden prachtig ruige gebieden met ongerepte natuur zover het oog reikt. In het afwisselende landschap van Gran Paradiso tref je met een beetje geluk zelfs nog Alpensteenbokken en Gemzen aan. Het Riserva Naturale dei Ciciu is, met zijn door erosie gevormde stenen paddenstoelen, een klasse apart. Je kan hier eveneens volop wandelen en fietsen, maar ook een tocht maken met een ranger en kamperen, behoort tot de mogelijkheden.

Skiën onder een Mediterraans zonnetje

In de zomer zijn de ruige alpenhellingen het terrein van de wandelaars en bergbeklimmers. In de winter is het een gezellige drukte op de meer dan 400 km aan skipistes die alleen al het gebied Via Lattea telt. Daarnaast zijn er nog de Bardonecchia, Mondole Ski en Limone Piemonte skigebieden. Elk met zo’n 80 tot 110 km aan pistes. Het fijne van deze skigebieden is dat ze aan de zuidkant van de Alpen liggen. Dat betekent dat er minder koude wind is en je ’s middags van een lekker Mediterraans zonnetje kunt genieten.

Voor wie niet zo van drukte houdt, zijn er in Piemonte mogelijkheden te over om in kleine groepen deel te nemen aan hondensleeën, ijsklimmen en off piste skiën. Wil je echt extreem, laat je dan door een helikopter naar de gletsjers in de Susavallei of de Valsesia brengen, of sluit je aan bij een sneeuwexpeditie, waarbij je de sporen van de sneeuwhaas en de steenbok volgt. Je ziet, er is veel meer te zien en te doen in Piemonte dan alleen het proeven van truffels en wijn. Maar als echte levensgenieter ga je natuurlijk niet naar de bakermat van ’s werelds beste wijnen en antipasti zonder jezelf eraan tegoed te doen. Lekker eten, wijn proeven in de wijnhuizen Barolo en Barbaresco en volop foto’s maken in de pittoreske straatjes van La Morra, horen dan ook zeker op je to-do list voor Piemonte.

Deel dit bericht

Ja? Is Italie jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Italie