Wildkamperen in de Alpen - Handige weetjes en tips

Bekijk accommodaties in Italie
Wildkamperen in de Alpen - Handige weetjes en tips

Wildkamperen in de Alpen van Italië is het ultieme avontuur voor mensen die van kamperen en bergen houden. Als je het idee hebt om tijdens je vakantie met je rugzak het hooggebergte te bezoeken, moet je wel rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Er zijn namelijk verschillende manieren van kamperen mogelijk, er zijn veel regels aan verbonden die per land verschillend zijn en het is niet overal toegestaan. In dit artikel lees je over alle handige weetjes en tips voor een onvergetelijke kampeertrip.

De verschillen in kamperen

Als je praat over kamperen, kun je het hebben over wildkamperen, bivakkeren of vrij kamperen. Dit zijn allemaal verschillende vormen. Bij bivakkeren gaat het om een overnachting uit nood, wanneer je bijvoorbeeld niet op tijd terug bent bij je begin- of eindpunt. Dit wordt altijd geaccepteerd, omdat je niet anders kunt. Vrij kamperen wil zeggen dat je buiten campings een overnachting plant, buiten het hooggebergte. Wildkamperen is het gepland kamperen in het hooggebergte, boven de boomgrens. Juist hierbij heb je te maken met strenge regels die je van te voren goed moet doornemen om niet in de problemen te komen.

De regels

De regels voor wildkamperen in de Alpen verschillen zowel per zone als land en natuurgebied. Gelukkig is op internet precies te zien waar je rekening mee moet houden. De enige regel die overal geldt, is dat je nergens afval mag achterlaten. Het is verboden sporen achter te laten op de plek waar je hebt gekampeerd. Dit betekent dus dat je zelfs je gebruikte wc-papier mee moet nemen in een plastic zakje!

In Oostenrijk is wildkamperen verboden onder de boomgrens. Daarboven is het toegestaan in bepaalde gebieden. Kijk dit dus goed na. In de Franse alpen hangt het af van het gebied waar je wilt wildkamperen. In een aantal beschermde natuurgebieden is het verboden. In de Duitse Alpen is het over het algemeen niet toegestaan. In Zwitserland daarentegen mag je officieel één nacht wildkamperen boven de boomgrens. In de Italiaanse Alpen is het weer verboden.

Tips

Kijk voor vertrek dus goed op internet naar de verschillende regels die gelden in het gebied waar je naartoe wilt. Neem verder een goede deken mee voor de koude nachten en dunne kleding met lange mouwen voor in de zomer. Vergeet ook niet een dikke slaapmat mee te nemen, zodat je ‘s nachts in ieder geval comfortabel kunt slapen. Een andere handige tip is een muts. Die komt erg goed van pas als het ‘s avonds afkoelt!

Deel dit bericht

Ja? Is Italie jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Italie