Agriturismo in Italië

Beleef je vakantie op een authentieke Italiaanse boerderij
Bekijk agriturismo's in Italie
Agriturismo

Agriturismo in Italië

Elk jaar tijdens het zomerseizoen weten vele Nederlanders de weg naar Italië te vinden voor een vakantie. En dat is niet voor niets. Italië heeft alles voor een heerlijke vakantie. Je kunt een strandvakantie in Italië houden, maar ook wandel- en fietsvakanties door de fraaie Italiaanse natuur. Cultuur- en geschiedenisliefhebbers komen helemaal aan hun trekken in oude Italiaanse steden, waar de historie nog levend wordt gehouden. Ook de keuze aan vakantieaccommodaties is in Italië enorm. Een hotel, vakantiehuis of kamperen, het kan allemaal. Wat in Italië ook steeds populairder wordt is agriturismo.

Wat is agriturismo?

Kortweg gezegd is agriturismo niet meer dan ‘vakantie op het platteland bij de boer’. Dit is ook wat de term agriturismo inhoudt. Het is een samenvoeging van twee Italiaanse woorden ‘agriculture’ en ‘turismo’, wat naar het Nederlands vertaald ‘agricultuur’ en ‘toerisme’ betekend. Er zijn meerdere landen die deze vorm van vakantie aanbieden, maar Italië is wel een koploper op dit gebied. Geschat wordt dat er over heel Italië wel zo’n 20.000 agriturismo accommodaties zijn. Maar waarom is agriturismo in Italië zo populair? Agriturismo is vanaf de jaren 80 populair geworden. Veel Italiaanse boeren konden in die tijd financieel hun hoofd niet boven water houden en staakten het boerenbedrijf. Aangezien het boerenleven gezien wordt als een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur, stimuleerde de Italiaanse overheid een nieuwe vorm van agricultuur en toerisme. Boeren stellen hun boerderij open voor toeristen. Toeristen kunnen slapen op de boerderij en ‘s avonds met het boerengezin mee-eten. Zo komen toeristen in aanraking met de lokale bevolking en de lokale producten. De boer genereert intussen inkomen uit de toeristen die zijn boerderij bezoeken en kan zijn boerenbedrijf voortzetten.

De ontwikkeling van agriturismo in Italië

De laatste jaren heeft agriturismo in Italië een enorme groei doorgemaakt. Er zijn nog steeds accommodaties die de traditionele en veelal eenvoudige wijze van agriturismo aanbieden met enkel een kamer. Maar agriturismo accommodaties zijn ook enorm geëvolueerd. Er zijn boeren die luxe vakantiewoningen op hun landgoed gezet hebben en ook aan vermaak hoeft het tegenwoordig niet meer te ontbreken. Soms is er een zwembad aanwezig en krijgt de agriturismo accommodatie een vorm van een hotel of luxe B&B. Eten bij het boerengezin kan nog steeds, maar sommige boeren hebben op hun locatie een restaurant geopend. Hier kunnen toeristen dineren met voedsel en ingrediënten die de boer verbouwd, zoals olijfolie, wijn, groente en fruit en granen. Net zoals je met hotelovernachting een bepaalde luxe standaard kunt kiezen is dit momenteel met agriturismo ook het geval.

Voordelen van een agriturismo vakantie

Agriturismo is een goed alternatief als je gewend bent aan kamperen, alleen met meer comfort. Je hoeft niet een tentje of een caravan mee te nemen, want zelfs de meest eenvoudige agriturismo accommodaties zijn voorzien van alle basisfaciliteiten die je nodig hebt. Het leuke is ook dat je gemakkelijk met de lokale boerenbevolking in contact komt en ook met de producten die zij verbouwen. In veel gevallen is het mogelijk om mee te helpen op de boerderij. Vooral de agirturismo accommodaties met dieren zijn ook heel geschikt om met het gezin te bezoeken. Kinderen zullen het fantastisch vinden om tussen de dieren te lopen en eventueel de dieren te voeden. Vanaf je agriturismo locatie is het gemakkelijk om met de auto de omgeving en de steden te ontdekken. Een auto is voor het bezoeken van de agriturismo accommodatie meestal noodzakelijk.

Mis je iets of heb je een tip?

Mis je informatie op deze pagina of zoekt je iets anders wat je hier niet kan vinden? Ook als je tips hebt horen wij het graag. Laat het het ons weten via ons contact formulier
Bekijk agriturismo's in Italie

Gerelateerde pagina's