De beste wijnstreken van Italië

Bekijk accommodaties in Italie
 De beste wijnstreken van Italië

Wie aan Italië denkt, denkt bijna automatisch aan zon, lekker eten, een heerlijke wijn, frisse olijfolie, magnifiek ijs en niet te vergeten de espresso. Het land biedt zoveel aan lekkernijen en heerlijkheden dat ze niet op te noemen zijn. Denk maar aan de grote keuze aan vaak voortreffelijke wijnen. De Toscane en de Piëmont worden algemeen gezien als de streken waar de beste wijnen vandaan komen. Natuurlijk is een Bardolo, een mooie Barbera D'Asti, een Moltancino of een Chianti Classico een verrijking van een maaltijd. Maar wie even iets verder kijkt, zal ook een Mutlipulciano d'Abruzzo vinden, een rijke wijn die met zijn donkerrode kleur de smaakpupillen aandrijft.

Zuid-Italië

Het is vaak een kwestie van of er op gewezen worden of er geweest zijn om een voortreffelijk wijn te leren kennen. Zo worden in Zuid-Italië, waaronder Sicilië, heerlijke wijnen geproduceerd. Ze zijn minder bekend, maar daarom niet minder van kwaliteit en smaak. Neem de Fiano di Avellino of de Greco di Tufo. Wijnen die in de streek van de Vesuvius worden gemaakt. De druiven rijpen op een vulkanische bodem, in een regio waar men nooit tekort aan zon heeft. De wijn is verrassend diep van smaak. Ideaal bij het voedsel uit deze regio, waar eten meer is dan de honger stillen. Alles is vers, er worden veel groenten gebruikt en de smaken zijn vaak pure explosies in de mond. Daarbij horen deze eerlijke wijnen, die buiten Italië minder bekendheid genieten, ondanks het feit dat ze uit een prima wijngebied komen.

Zuid-Tirol

Voor een heerlijke witte wijn kun je in Zuid-Tirol terecht. Dit noordelijke deel van Italië biedt wijnen als de Sylvaner R van de Körferhof, een echte prijswinnaar of een Gewürtstraminer die beslist niet onder doet voor zijn naamgenoot uit de Elzas. Prachtige witte wijnen die ook wel de beste van Italië genoemd worden. Wie iets zuidelijker gaat, zal daar Lombardijse Moscato di Scanzo of de Lambrusco Mantovano vinden. Sprankelende wijnen die een liefhebber gewoonweg gelukkig kunnen maken. Zo biedt Italië eigenlijk voor ieder portemonnee, voor iedere smaak, voor iedere gelegenheid een prachtige wijn. Probeer eens een Valpolicella of een Bardolino, beide jonge, frisse wijnen die een feest kunnen opluisteren. Of de van de oostkust stammende Albana di Romagna en keer op keer sta je verbaasd over het potentieel van de wijnen. Bij een mooie wijn horen verse olijven, de lekkere Grana Pardano en een zoutige ham, alles producten uit Italië.

Deel dit bericht

Ja? Is Italie jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Italie