De Amalfikust, meer de weg van 1000 bochten

Bekijk accommodaties in Italie
De Amalfikust, meer de weg van 1000 bochten

et staat bekend als een van de mooiste stukken van Italië. En niet alleen nu. Ook de oude Romeinen waren verknocht aan de streek Campania en vooral het eiland Capri, waar vele rijke patriciërsfamilies luxueuze villa's lieten bouwen. Aan de zuidkant van het schiereiland Sorrento vind je de Amalfikust, dicht bij Napels en onder de rook van de Vesuvius. Een streek met cultuur, geschiedenis, culinaire hoogstandjes en vooral een adembenemende natuur.

De Amalfikust, een kleine rondreis

Het is misschien even wennen als je er rondrijdt. Hoog boven de Amalfikust slingert de Strada Statale 63 door de bergen langs vele plekken die je een schitterend uitzicht geven over de Middellandse Zee. Dit is geen weg om snel af te leggen. Deze weg van de duizend bochten kan je maar beter volledig op je laten inwerken. Achter elke bocht kan een uitzicht liggen zoals je maar zelden tegenkomt. Deze veertig kilometer lange weg voert je langs een aantal plekken waar je zeker moet stoppen om er een kleine ontdekkingsreis te maken. En als je dat doet, probeer je dan in te denken dat meer dan tweeduizend jaar geleden hier zware strijd is geleverd tussen de Romeinse legioenen en het slavenleger van Spartacus.

Steden aan de Amalfikust

Zeker op Nederlanders die wijdse en platte uitzichten gewend zijn, zal de stad Positano een onuitwisbare indruk maken. Vele kleine huisjes in allerlei felle kleuren lijken wel tegen de bergwanden geplakt. Parkeer je auto aan de boulevard beneden en bestijg de vele trappen die door pittoreske steegjes voeren. De beroemde Amerikaanse schrijver John Steinbeck heeft niet voor niets zijn hart verloren aan deze stad.

In zuidelijke richting kom je bij de naamgever van deze kust, de stad Amalfi. Nog voor de renaissance en voordat Venetië een van de belangrijkste handelscentra werd, was Amalfi een bloeiende Italiaanse stadstaat en een zeemogendheid om rekening mee te houden. Een bloeiende handel met de islamitische Moren zorgde ook voor Moorse invloeden in de plaatselijke bouwstijl. Bezoek er zeker het Chiostro del Paradiso, volgens de bewoners een paradijselijk kloosterhof. Wie in de stad Ravello rondwandelt in de tuinen van Villa Cambrone en Villa Rufolo, geniet van misschien wel het mooiste uitzicht over de Italiaanse kust. Vooral de Terrazza dell'Infinito, het Terras der Oneindigheid bij Villa Cambrone is een plek om volledig op je te laten inwerken. En wat eet en drink je hier nu, als je je helemaal Italiaan onder de Italianen wilt voelen? Een pasta met zeevruchten en plaatselijke wijn? Je bezoek aan de Amalfikust is niet compleet zonder een goed glas Limoncello, volgens de Amalfianen de lekkerste citroenlikeur ter wereld.

Neem de tijd voor je vakantie aan de Amalfikust. We weten het zeker, je wordt er verliefd op, net als de Romeinen en zo veel anderen.

Deel dit bericht

Ja? Is Italie jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Italie