Fietsen rond Sella Ronda

Bekijk accommodaties in Italie
Fietsen rond Sella Ronda

Door sommigen omschreven als een van de mooiste fietservaringen van Europa; het rondje Sella Ronda. Gelegen in het Noord-Italiaanse Dolomietengebergte is de tocht, rond het bergmassief Sella Ronda, een populaire route die de fietser niet alleen recreatief fietsplezier bezorgt, maar hem ook de gelegenheid biedt ruimschoots te genieten van schitterende vergezichten en indrukwekkend natuurschoon. Naast het rijden van recreatieve tochten en tijdritten wordt er in de omgeving ook veel gemountainbiked, gewandeld, geklommen en geskied. De vier passen van de Sella Ronda zijn namelijk niet alleen per asfaltweg met elkaar verbonden, maar ook met diverse liftinstallaties en skipistes.

De uitdagingen van de Sella Ronda

De ronde van de Sella Ronda is niet zo heel erg lang, slechts 67 kilometer en daardoor goed op een dag te doen. Zelfs wanneer je de rit recreatief rijdt en na het ontbijt zou vertrekken, ben je ruim voordat de avond valt weer terug. Het hoogteverschil op de tocht is 1.770 m die verdeeld zijn over vier bergpassen:

  • Passo di Gardena. Heeft een totale lengte van 9,6 km., een maximaal stijgingspercentage van 10% en de top op op 2.120 m hoogte.
  • Passo Sella. Met 10 km vrijwel net zo lang als de Passo di Gardena, maar met een iets hoger maxiamaal stijgingspercentage, namelijk 11%. De top van de Passo Sella ligt op 2.240 m hoogte.
  • Passo Pordoi. Maar liefst 18 haarspeldbochten telt deze pas die je naar een hoogte van 2.240 m brengt Het stijgingspercentage van de Passo Pordoi is maximaal 9,4% en ze is daarmee de minst steile pas. Haar totale lengte bedraagt echter 12 km en dat maakt de Pordoi wel de meest lange in afstand.
  • Passo di Campolongo. De kortste en minst hoge pas, na die andere is deze nog maar tikken, alhoewel ze je nog wel even flink laat klimmen. Slechts 4 km lang, maar met een maximaal stijgingspercentage van 12% toch nog tricky. De top ligt op 1.875 m hoogte.

Sella Ronda Bike Day

De tocht ronde de Sella ronda is natuurlijk altijd op eigen gelegenheid te doen. Een keer per jaar, de datum verschilt per kalenderjaar maar is altijd een week voorafgaand aan de Maratona Dles Dolomiti, wordt er een zogenaamde Sella Ronda Bike Day gehouden. Iedereen kan aan de Sella Ronda Bike Day tocht deelnemen. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk en behalve dat je de tocht fietst, zijn er geen voorwaarden aan verbonden. Je kan dus ook gewoon op je toerfiets op het gemak de route rijden. Het voordeel van de Sella Ronda Bike Day is dat die dag de gehele route gesloten is voor alle gemotiseerde voertuigen. De Maratona Dles Dolomiti die de week erna gehouden wordt is puur een cyclosportieve tocht waarbij er prestatiegericht gereden wordt. Hiervoor dien je je van te voren wel aan te melden.

Deel dit bericht

Ja? Is Italie jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Italie